Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μήπως τελικά δέν μιλάμε για την εκπαίδευση;

8 Απριλίου, 2011

Διάβασα το εξοργιστικό άρθρο του Πρετεντέρη στο Βήμα της Κυριακής και απογοητεύτηκα από την αδιαφορία των αρμοδίων (κάποιος από το Υπουργείο να απαντήσει στο ψέμα και την παραπληροφόρηση!). Πήρα όμως κάποια e-mail από ανθρώπους που ζούνε την εκπαίδευση στην ορεινή Αρκαδία. Τα δημοσιεύω γιατί δέν πιστεύω ότι είμαστε πια τόσο αδάφοροι (ή μήπως παίζεται ένα θέατρο με βρώμικα μέσα;).

Η 1η επιστολή:

Αγνοούμε πού γεννήθηκε και πήγε σχολείο ο κ. Γ. Πρετεντέρης. Πιθανότατα να φοίτησε σε κάποιο σχολείο της πόλης, κοντά στο σπίτι του και ενδεχομένως να μη χρειάστηκε ποτέ να ξυπνήσει αξημέρωτα, για να είναι παρών στο πρώτο κουδούνι. Ασφαλώς πέντε δέκα λεπτά μετά τη λήξη των μαθημάτων βρισκόταν και πάλι στη θαλπωρή του σπιτιού του χωρίς να χρειάζεται να διανύσει απόσταση 25 ή 30 χιλιομέτρων (έστω και χωρίς κυκλοφοριακό).
Διαφορετικά, αν είχε φοιτήσει σε ένα από τα τρία σχολεία της ορεινής Αρκαδίας -τη λειτουργία των οποίων αποδίδει στη φαυλοκρατία- που περιγράφει στο Βήμα της Κυριακής στο φύλλο της 3-4-2011, ίσως να το σκεφτόταν δεύτερη φορά, πριν παραβάλει την απόσταση Δημητσάνας – Λαγκαδίων με αυτή της Αθήνας με τη Γλυφάδα και δηλώσει βέβαιος πως η λειτουργία των σχολείων της ορεινής Αρκαδίας κοστίζει περισσότερο από του Ήτον στην Αγγλία!
Αναρωτιέται κανείς από πού άντλησε τα στοιχεία του ο κ. Πρετεντέρης και γιατί κανείς από το Υπουργείο Παιδείας ή από άλλο χαμηλότερο επίπεδο διοίκησης δεν μπήκε στον κόπο να του απαντήσει. Διαβάζοντας το άρθρο του ένας ανυποψίαστος αναγνώστης νιώθει ως πολίτης μένος για την κακοδιαχείριση του δημοσίου χρήματος. Γι’ αυτό χρήσιμο θα ήταν να αποκαταστήσει κανείς την αλήθεια και να κατευνάσει τη δίκαιη οργή που γεννούν τα ψεύδη του άρθρου ή πιο σωστά οι μισές του αλήθειες.
Πρώτον ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι υπηρετούν 16 καθηγητές στο ένα σχολείο (οι τρεις με ωράριο), 15 καθηγητές στο άλλο (οι δύο με ωράριο) και 15 στο τρίτο (οι δύο με ωράριο). Υπάρχουν πράγματι 45 καθηγητές τοποθετημένοι στα τρία σχολεία. Πάνω από τους μισούς όμως είναι αποσπασμένοι και υπηρετούν σε άλλα σχολεία του νομού ή της περιφέρειας Πελοποννήσου και αλλού. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν υπηρετούν στα τρία αυτά σχολεία. Όσοι καθηγητές μάλιστα δεν έχουν πλήρες ωράριο -και κατακεραυνώνονται για αυτό από τον δημοσιογράφο- μεταβαίνουν -συχνά με δικό τους το κόστος- σε διπλανά σχολεία ή μακρύτερα, για να συμπληρώσουν τις υποχρεωτικές τους ώρες.
Αθροίζει ακόμη σύνολο 45 καθηγητών για 59 μαθητές και σκόπιμα (;) δεν συμπεριλαμβάνει στο άθροισμα των μαθητών όσους φοιτούν στα Λύκεια των τριών σχολείων, γιατί και τα τρία γυμνάσια στα οποία αναφέρεται λειτουργούν με λυκειακές τάξεις και έχουν σύνολο μαθητών 135. Πολλά μάλιστα από τα παιδιά αυτά ξυπνούν από τις 5:30 π.μ., διανύουν απόσταση 22-30 χιλιομέτρων και άλλη τόση για την επιστροφή τους στα σπίτια τους. Συμπέρασμα; Τα πραγματικά σύνολα είναι 20-25 καθηγητές για 135 μαθητές.
Τέλος η ερμηνεία που δίνει ο αρθογράφος στο φαινόμενο είναι πώς «Φαύλοι τοπικοί παράγοντες μοίραζαν σχολεία και καθηγητές λες και τα μοίραζαν από την τσέπη τους. Φαύλοι συνδικαλιστές επιδοκίμαζαν τους φαύλους παράγοντες για να πολλαπλασιάζουν τις θέσεις εργασίας και τις άκοπες αμοιβές των συνδικαλιζομένων τους. Και καλομαθημένες στη φαυλότητα τοπικές κοινωνίες χειροκροτούσαν ένα σύστημα στο οποίο είχαν βολευτεί».
Πού να ήξερε ο μαθητής που φοιτά στο σχολείο του χωριού του, όπως είχε κάνει ο παππούς του και ο πατέρας του ότι η φοίτησή του είναι αποτέλεσμα διαφθοράς! Πού να ήξερε ο καθηγητής που ζει μακριά από τα φώτα της πόλης στο ενοικιαζόμενο δωματιάκι του χωριού στο οποίο υπηρετεί ότι χρωστάει χάρη σε φαύλους παράγοντες! Πού να ήξεραν οι τοπικές κοινωνίες πόσο ηθικά σάπιες είναι και ανέχονται να λειτουργούν σχολεία στον τόπο τους σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου! Το ένα μάλιστα από τα σχολεία αυτά, της Δημητσάνας είναι το παλαιότερο σε έτος ίδρυσης σχολείο στον ελλαδικό χώρο και των Λαγκαδίων ανήκει στην πρώτη πεντάδα, ιδρυμένο το 1868. Οι ιστορικές ρίζες απλώνονται πολύ βαθιά, τόσο βαθιά όσο και οι ρίζες της διαφθοράς.
Το άρθρο του κ. Πρετεντέρη έχει τίτλο «Ποιοι τα φάγαμε;». Με βάση το περιεχόμενό του πιο εύστοχα θα μπορούσε να τιτλοφορείται: «Κοίτα ποιος μιλάει!».

Advertisement
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: